10 curiozitati fascinante despre limbile lumii
Publicat in data de: 06.06.2016
10 curiozitati fascinante despre limbile lumii
In lume exista o multitudine de limbi vorbite, unele mai grele decat celelalte. In urma studiilor s-a stabilit ca in prezent pe tot mapamondul se vorbesc aproximativ 6000 de limbi iar jumatate din ele au mai putin de 3 000 de vorbitori.
Iata mai jos 10 curiozitati fascinante descoperite despre limbile din lume:
1. Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi in uz si se presupune ca este tara cu cele mai multe limbi vii din lume.
2. Limba basca este cea mai complexa limba din lume. Aceasta a fost folosita drept cod in Al Doilea Razboi Mondial. Va imaginati cat este de complexa?
3. A numara pana la 3 in limba nivkh (Nivkh este vorbita in bazinul inferior Amur si pe jumatatea de nord a insulei Sahalin) nu este deloc usor. Numerele nu sunt intotdeauna la fel, ele difera in functie de fraza. Uneori numarul 1 poate sa reprezinte un peste, o barc, sau chiar o casa. Si atunci cum numaram?
4. Limba eschimosilor este si mai ciudată pentru ca se intalnesc 63 de forme de prezent și 252 de substantive comune. Tot sa vorbesti asa!
5. Pentru a traduce un text din sanscrita in orice alta limba este nevoie de cel putin 10 ani de studiu aprofundat asupra gramaticii. Asa da termen de predare al unui document de tradus din sanscrita!
6. Gramatica limbii tribului nord-american Chippewa este de-a dreptul naucitoare. Un singur verb poate avea circa 6000 de forme. Oare cate pagini sa aiba un manual de conjugare al verbelor?
7. Se spune ca limba vorbita in Karaciai-Cerchezia, o regiune din Rusia, nu poate fi invatata decat in copilarie. Niciun adult nu a reusit sa invete niciodata această limba pentru ca este de-a dreptul imposibila. Se incumeta totusi cineva?
8. Limba chineza contine 87000 de caractere si fiecare reprezinta o silaba. Cine ar putea oare sa le invete pe toate?
9. Aflat pe locul 3 in topul celor mai lungi cuvinte din Europa si pe locul 1 in Romania, cel mai lung cuvant din limba romana este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză. Cuvantul desemneaza o pseudoboală a plamanilor provocata de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Pronuntia acestui cuvant dureaza 12 secunde!
10. Exista o limba a ingerilor, limba enochiana si a fost adusa la lumina zilei de catre celebrul John Dee, care prin sedintele sale de spiritism a intrat in contact cu mai multi ingeri care i-au transmis limbajul din lumea cealalta pentru a face comunicarea mai usoară. Asadar, limba enochiana este prima limba neumana care se cunoaste.
Sursa www.tradoteca.ro